
Mange forretningsmodeller har det med at blive gemt væk i en skuffe. Men ifølge en professor i markedsstrategi innovation kræver forretningsmodeller løbende tilpasning og udvikling. Professor Thomas Ritter fra CBS har udviklet et værktøj, der udfordrer eksisterende metoder og retter nye innovative kompetencer mod kunderne.
Af: konsulent Mads Buhl, Ledelsesudvikling og Produktivitet, DI.
INNOVATION:
”Disrupt – eller bliv disrupted” lyder det ofte fra erhvervslivets side, når samtalen går på, hvorvidt etablerede virksomheder bør udvikle og innovere deres nuværende forretningsmodel. Flertallet er enige om, at udvikling og tilpasning af forretningsmodellen er en nødvendighed, såfremt danske virksomheder fortsat skal kunne konkurrere globalt.
Det var hovedtemaet på DI’s Innovationskonference i november 2016 på Hindsgavl Slot. På konferencen var der bl.a. oplæg fra Head of Mobile Pay, Mark Wraa-Hansen fra Danske Bank, Ole Skovbæk, Sr. Director, Product Management & Service fra Danfoss samt ekspert i markedsinnovation og virksomheders forretningsmodeller, professor Thomas Ritter fra CBS.
Innovation skal udfordre og skabe værdi
Thomas Ritter har forsket i, hvordan virksomheder innoverer deres forretningsmodeller og har på baggrund af sin forskning udviklet værktøjer til at arbejde med en innovationsproces omkring forretningsmodellen.
– Den konkrete løsning til, hvordan virksomheder arbejder med innovation er altid specifik for den enkelte virksomhed. Det vigtige er, at den innovative del kan integreres ind i forretningsmodellen. En fusion mellem det gamle og det nye er den store udfordring for de etablerede virksomheder, og her kan det være et problem at lave innovation alt for langt væk fra kernen af ens forretning, siger Thomas Ritter.
Tendensen blandt flere af de virksomheder, der deltog på konferencen, er centralisering af det innovative arbejde i én afdeling eller en særskilt del af virksomheden. Og det er en tendens, som professor Thomas Ritter ofte ser blandt virksomhederne:
– Jeg har set for mange gange, at innovation er noget man laver særskilt i en afdeling. Vi har netop brug for at tænke, hvordan innovation kan udfordre vores forretningsmodel og eksisterende kompetencer. Vi skal også se på, hvordan nye innovative kompetencer rettes mod kunderne samt koble, hvad kunderne vil have med vores egne kompetencer. Det er nøglen til værdifuld innovation, siger Thomas Ritter.
Nyt syn på jeres forretningsmodel
I mere end 10 år har Thomas Ritter analyseret og beskrevet forretningsmodeller i små, mellemstore og store organisationer inden for alle brancher. Det arbejde har ført til udviklingen af modellen ”Business Model – Alignment Squared”, der er en anderledes måde at anskue virksomhedens forretningsmodel i forhold til en række givne omverdensfaktorer.
Modellen omfatter fem forskellige dimensioner, og hvordan de hver især påvirker og eventuelt forstyrrer hinanden. Metoden er med til at udpege uoverensstemmelser mellem dimensionerne, og gentænke processerne innovativt for at kunne se, om der er andre måder, virksomheden kan drive forretning på. De fem dimensioner er:
- Mål (Hvorfor?)
- Bidrag (Hvad?)
- Kunder (Hvem?)
- Demonstration (Hvordan?)
- Kompetencer (Hvilke?)
Modellen samt resten af e-bogen, giver de nødvendige rammer for at analysere og udvikle alle centrale elementer i forretningsmodellen. Det er nemlig vigtigt løbende at gentænke og udvikle sin forretning til fremtidens kundebehov.
– Vinderne bliver dem, der tør glemme gårsdagens behov og tilpasse sin forretningsmodel til fremtiden. Derfor er innovation vigtigt. Jeg siger ikke, at alle virksomheder skal lave innovation, men alle skal tænke over det. Hvis det gamle virker, så bliver man ved med at lave det gamle. Innovation kræver beslutninger, så det er ikke bare en ting man automatisk gør. Det vigtige er, at det hele starter med en diskussion om innovation i virksomheden, slutter Thomas Ritter.
Business Model – Aligment Squared
Billede: Business Model – Alignment Squared-modellen (Thomas Ritter, CBS, 2014)
Hent e-bogen og læs mere om modellen her
Se også præsentationerne fra DI’s innovationskonference her
Kilde: Dansk Industri