Man siger, at folk lader sig ansætte pga. virksomhed og jobindhold og at de forlader jobbet på grund af chefen. At det er lidt mere end bare en påstand, viser et indlæg, jeg for nyligt lagde på LinkedIn. Jeg skrev om en dygtig specialist, der takkede nej til de mange jobtilbud, fordi han havde en god chef. Han havde prøvet at have dårlige chefer og vidste, hvad det betød for ham. Indlægget blev vist, liket og kommenteret massivt. Derudover har jeg fået mange personlige beretninger om primært dårlige chefer, desværre.

Af Susanne Teglkamp, Ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co.

Det er inspirationen bag dette råd til dig: at du arbejder på at være en leder, som medarbejderne værdsætter så meget, at det er med til at fastholde dem og at det i hvert tilfælde ikke er på grund af dig, at de forlader jobbet.

Hvad gør dig så til en værdsat leder af dine medarbejdere? Ja det er ikke, at du forgylder dem med høj løn og i øvrigt forsøger at please dem. Ud fra mine undersøgelser gennem tiden, samtaler og mine erfaringer er det ikke så kompliceret, men måske nok nogle gange lidt svært.

Gode ledere, som medarbejderne nødigt forlader er bl.a. kendetegnet ved følgende:

• De kender sig selv – hele pakken – og står ved det menneske, de er. De forsøger ikke at give omgivelser indtryk af, at de er bedre end de er.

• De har en betydelig integritet og er fuldstændig klar på, hvad de vil stille op til og hvad de ikke vil stille op til.

• De udviser stor tillid til deres medarbejdere. Dermed ikke sagt, at de bare giver slip og lader medarbejderne sejle deres egen sø. De følge med – ikke for at kontrollere – men for at sikre fremdrift og for at støtte, hvis der er behov, fordi medarbejderes succes er lig med lederens succes og altså et fælles projekt.

• De er klare i deres forventninger til medarbejderne. De sætter gerne ambitiøse men også realistiske forventninger. Og de støtter medarbejderne i at leve op til forventningerne.

• De er lyttende og åbne over for argumenter og forslag – også selv om det går imod lederens ideer og beslutninger.

• De er nærværende og rent faktisk mulige for medarbejderne at få adgang til.

• De løber ikke fra deres ansvar. De bakker deres medarbejdere op – ikke blindt selvfølgelig, men hvis medarbejderen har arbejdet inden for intentionen med opgaven

• De kender deres medarbejdere og leder ud fra den enkeltes behov.

• De er ikke bange for at indrømme, når de har taget fejl.

Læg mærke til, at ovenstående ikke rummer noget om, at lederne er særligt karismatiske eller visionære. Det er på ingen måde supermennesker, der kan gøre alting bedre end medarbejderne. Derudover er det også kendetegnet ved, at det ikke er noget man kan læse eller uddanne sig til, men som man er nødt til at arbejde med og udvikle i praksis ude i det virkelige liv.

Og for lige at runde af, så kunne det måske være relevant for dig at reflektere over følgende spørgsmål:

• Er du en leder, hvor dygtige medarbejdere siger nej tak til gode jobtilbud, fordi de er glade for dig som leder?

• Er der nogle af de nævnte kendetegn ved gode ledere, som du – hånden på hjertet eller
hvis du spurgte dine medarbejdere – godt kunne arbejde lidt med?

Indlægget har været bragt i ’Søndagsråd’ her i foråret. Du kan få et gratis råd hver søndag direkte i din mailbakke. Tilmeld dig her

Læs mere om Susanne Teglkamp her

Kilde Teglkamp & Co.