Ferie handler blandt andet om at give hovedet mulighed for at restituere, men hvis du har for mange planer i feriedagene, kommer din hjerne bare på en anden slags arbejde.

Af Sarah Kirkemoe Galán

De færreste bruger ferien på bare at ligge i en hængekøje og lave ingenting, men det kan faktisk anbefales, for hjernen har brug for pauser, fortæller ekspert.

Storbyferie, kajakferie, dykning og andre uforglemmelige oplevelser. Når vi holder ferie i dag, skal der helst være fuld valuta for pengene. Både forventningspres og tempo er højt.

Men faktisk skal man passe på ikke at være for ambitiøs på ferien, siger Bo Netterstrøm, der er speciallæge i arbejdsmedicin og tidligere overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik i Hillerød og på Bispebjerg Hospital. Det skriver BT Metro.

– Der er nogen, der skal nå så meget i deres ferie, at de bliver helt stressede af det. Men ferie skal være ferie. Det skal være afslapning og afkobling fra ens normale hverdag, så det ikke bliver en stressfaktor i sig selv at holde ferie, siger speciallægen ifølge BT Metro.

Selv om ferie-opgaverne ikke ligner dem, du arbejder med til daglig, men i stedet handler om vaccinationer, boardingkort og delfinsvømning, så stiller de stadig krav til hjernen. Hvis du hele tiden skal være produktiv – hele tiden yde noget, arrangere ting og nå ting – så er du faktisk ”på arbejde”, forklarer speciallægen.

Hjernen restituerer i fritiden

Bliver der konstant stillet krav til din hjerne, kan det blandt andet gå ud over den restitution, hjernen har brug for, særligt i de dele, du bruger meget i dit arbejde.
Hjernen henter sin restitution, når du sover, men i endnu højere grad, når du holder længere pauser fra jobbet.

– Det er derfor, det er så vigtigt, at man gør nogle andre ting i ferien – og at man ikke gør for meget. For så får man ikke bygget sin hjerne op igen, siger Bo Netterstrøm.

Derfor lyder hans råd ganske enkelt, at du skal huske også at lave ingenting i ferien. Indlæg dage, hvor ambitioner og aktivitetsniveau er skruet helt ned:

– Man må godt kede sig lidt, og man må godt have en dag eller to, hvor man absolut ikke laver noget som helst. Det har vi faktisk godt af.

Hvor meget må du lave i ferien?

– Det er individuelt, hvor meget vi kan holde til at lave i både arbejdsliv og ferie.

– En god lakmusprøve er din nattesøvn. Hvis du sover dårligt, vågner om natten eller ikke føler dig udhvilet, er det tegn på, at du har spændt buen for hårdt.

– Mange af os har svært ved at slippe jobbet, når vi holder ferie, og 65 procent tjekker mail, telefon eller laver andet arbejdsrelateret i ferien. Et godt tip er at lade arbejdet være i din ferie.

– Kortvarig stress er ikke i sig selv farligt, men på længere sigt kan det medføre en række sygdomme.

Kilder: Videncenter for Arbejdsmiljø, Bo Netterstrøm