Behandlingsmetoden ‘Åben og rolig’ har hjulpet mange stressede danskere i Aalborg og Københavns kommune tilbage til hverdagen. Metoden er udviklet på Københavns Universitet, og den anbefales nu til andre kommuner.

Af Birgit Bruun Christensen

I de seneste 5 år har mere end 3.000 stressede danskere i Aalborg og Københavns Kommune fået ro og overskud til at vende tilbage til hverdagen ved hjælp af stress-behandlings-metoden ‘Åben og Rolig’. Sundhedsstyrelsen anbefaler nu metoden til andre kommuner, skriver Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Det fremhæves, at behandlingen øger borgernes arbejdsparathed, deres tilbagevenden til og fastholdelse på arbejdsmarkedet. Behandlingsmetoden er udviklet af sundhedspsykolog og stressforsker Christian Gaden Jensen, der er leder af Center for Psykisk Sundhedsfremme på Københavns Universitet.

Åben og Rolig-forløbet er en af de første offentligt implementerede stressbehandlings-metoder, der er baseret på forskning i stress og sundhed, og hvor vi ved gentagne systematiske evalueringer kan se, at kurserne bidrager til varige forandringer for de mennesker, der deltager, udtaler Christian Gaden Jensen.

Metoden bygger på 40 års forskning om stress

Siden 2009 har han arbejdet systematisk for, at især det offentlige kan tilbyde stressramte danskere forebyggende kurser, som er baseret på forskning. Stresskurserne ‘Åben og Rolig’ er testet på en række kommunale stressklinikker i København og Aalborg. Og metoden bygger på 40 års international og tværfaglig forskning i stress, sundhedsfremme og meditation.

Kurset strækker sig over 9 uger og indeholder både fysiske øvelser, meditation,samtaler og øvelser med fokus på psykisk velbefindende og social trivsel. En app og en hjemmeside støtter kursisterne med øvelser og gode råd.

Om stressbehandlings-metoden ’Åben og Rolig’

  • Udviklingen af metoden ’Åben og Rolig’ blev støttet af Nordea-fonden og forankret ved Rigshospitalets Neurocenter i samarbejde med 20 lægehuse i Region Hovedstaden samt Harvard University
  • Målgruppen for voksen-programmerne er kvinder og mænd over 18 år med symptomer på stress, som fx udtalt træthed, søvnbesvær, smerter, tristhed eller bekymringer.
  • Omkring halvdelen oplever, at arbejdslivet er den primære årsag til deres stress, mens den anden halvdel oplever, at andre faktorer er de primære eller medvirkende årsager, som fx arbejdsløshed, længerevarende sygdom eller familiebelastninger.

 

Kilde: Videncenter for Arbejdsmiljø