Ledere føler sig ofte alene og tager kun problemer i den lette ende op med andre ledere. Det viser erfaringer fra Arbejdsmiljø København, der vil have ledere til at tale mere åbent om udfordringer i afdelingerne for at forebygge stress.

Af Annemette Grant Larsen, Videncenter for Arbejdsmiljø

“Det er vilkårene”. “Det er vi alle sammen underlagt”. “Vi må få det bedste ud af det”.

Det er nogle af de beskeder, stressede medarbejdere kan få, når de går til chefen. Det fremgik af årets stressbehandlingskonference, som blev holdt på Københavns Universitet den 24. og 25. januar. Det var Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Center for Psykisk Sundhedsfremme og Københavns Universitet, som stod bag.

Men bag skrivebordet sidder der ofte en presset mellemleder, der oplever pres oppefra, nedefra og fra siden, og som kæmper for selv at klare opgaven, og som måske ligefrem frygter at blive fyret, hvis han ikke når målene.

Det fortalte psykolog og chefkonsulent i Arbejdsmiljø København, Mette Kjærgaard Svendsen. Arbejdsmiljø København er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø.

Alligevel taler mellemlederne som regel ikke med andre ledere om det pres og de udfordringer, de står med:

– De vil egentlig gerne tale om det, der er svært, men de tager kun problemer op i den lette ende, sagde Mette Kjærgaard Svendsen.

Er bange for at vise usikkerhed

Årsagen er ifølge hende, at lederne mangler tillid og tryghed og er bange for at vise deres usikkerhed og sårbarhed og virke inkompetente og negative. Men mange føler sig alene med de udfordringer, der er i deres afdeling, de har svært ved at sige fra, og de savner samarbejde og fællesskab med andre ledere, siger hun.

Derfor vil Arbejdsmiljø København og Københavns Kommune have lederne til at bruge hinanden mere og har indført løbende ledersparring som en del af et projekt om psykisk sundhed.

– Ledergruppen er et knudepunkt i stressforebyggelse. Det er her, kursen sættes fremad, og her man bevidst kan præge kulturen og strukturerne på arbejdspladsen og drøfte, om der for eksempel skal gøres opmærksom på problemet og ledes opad i organisationen eller udad til samarbejds-partnere, sagde Mette Kjærgaard Svendsen, der er projektleder på projektet om psykisk sundhed.

Tillid øger trivslen

Og det er ærgerligt, at lederne ikke sparrer med hinanden, mener hun. For er der en høj grad af tillid til, at man faktisk godt kan tage snakken om, hvordan det går, og at det ikke vil blive brugt imod én, er det godt for organisationen.

Forskning viser nemlig ifølge Mette Kjærgaard Svendsen, at det kommer positivt igen i form af mere kreativitet og innovation og mindre stress og sygefravær.

Kilde: Arbejdsmiljø i Danmark