I mange år har der været en gængs formel for vores arbejdsliv med plads til ganske få mellemregninger; fuldtidsuddannelse, fuldtidsarbejde og til sidst fuldtidspension. Men den hårde opdeling er i min optik håbløst forældet og ikke mindst begrænsende – og det gør du som leder klogt i at have in mente.

Skrevet af Marlie Hede, Partner, HumanTrust

Pensionen kom til i en tid, hvor arbejdsmarkedet var præget af industri – og hvor gammel var lig med udtjent. I dag rummer produktivitet langt mere end dengang; og sjældent er alder afgørende for den værdi, den enkelte kan bidrage med på arbejdsmarkedet.Netop derfor mener jeg ikke, at alder bør udløse udløbsdatoen på vores arbejdsliv. Naturligvis findes der erhverv, hvor man nedslides tidligere end i andre – og selvom du ikke har haft et hårdt fysisk arbejde, kan du selvfølgelig også som 65-årig kontormedarbejder føle dig fuldstændig pensionsmoden. Og fred være med det.

Men for mange betyder det at nå pensionsalderen ikke nødvendigvis, at batterierne er flade for good. Tværtimod kan det for nogle være rigtig værdifuldt at blive på arbejdsmarkedet – forudsat, at det kan foregå under de rette rammer.

Læs mere