Life Skills er et begreb for de evner, vi har brug for gennem livets forskellige faser. Det spænder over alt fra forståelse af økonomiske mekanismer, som ligger bag renterne i banken, til hvordan man koger pasta til børnene og lytter til kollegaen, som gennemlever en svær tid. Begrebet dækker over en filosofi, som pointerer, at mestring er mere end faglige evner og punkter på et CV. Mestring trænes og bruges hele livet.

Af Meik Wiking og Isabella Arendt, Institut for Lykkeforskning. Artiklen er trykt i God Arbejdslyst Indeks 2018

Unicef gør tydeligt opmærksom på vigtigheden af Life Skills, når vi står over for fremtidens omskiftelige arbejdsmarked. Ingen af os ved, hvad fremtiden vil bringe. Vi ved ikke, hvilke evner vi får brug for. 

ARBEJDSLIVET ER IKKE STOP´N´GO

Life Skills handler om at betragte livet som en løbende læringsproces – herunder også arbejdslivet. Det er et opgør med den ”stop’n’go-kultur”, som hersker nogle steder på arbejdsmarkedet. Det er et opgør med at betragte hårdt arbejde, lange arbejdsdage og forfremmelser som “go” og orlov, efteruddannelse, familie og fritid som “stop”. Vi bør i højere grad begynde at tænke på pauser fra arbejdslivet på en ny måde? Pauser er ikke længere kun “stop” og udgifter. De er kompetencegivende og udviklende.

PAUSER SKABER MENING, MESTRING OG BALANCE

En pause fra arbejdet giver tid til at tænke længere frem end næste deadline. Tid til innovation og kreativitet. Det giver tid til at tænke over det vigtige i livet. 

”Vi ser det som en kompetenceudvikling at være hjemme med familien og børnene. Både mænd og kvinder, der har gået hjemme, kommer tilbage med et øget indblik i mange forskellige ting. De bidrager med noget nyt til virksomheden”

Teresia Palm, HR-chef i IKEA Danmark, til Berlingske 14-03-2018

GODE RESULTATER KOMMER FRA DET HELE MENNESKE

For at høste frugterne af den personlige udvikling er det vigtigt, at man på arbejdspladsen kan tale om Life Skills og erfaringer mere bredt. Og at man anerkender også den personlige og sociale mestring som vigtige, når vi skal skabe høj arbejdslyst og gode resultater. Vi er hele mennesker – hele tiden. Selvom privatlivet og arbejdet stiller forskellige krav til os – så er vi ikke forskellige personer. 

TAG SNAKKEN OG KOM TÆTTERE PÅ HINANDEN

En sidegevinst ved en kultur på arbejdspladsen, hvor fokus er på Life Skills er, at det bliver nemmere for medarbejderne at tale om privatlivet med kollegerne. Det bliver nemmere at ønske fri tidligt om tirsdagen, fordi man er spejderleder. Det bliver okay at gå ned i tid, når man har børn eller fx sygdom i familien. Der er større chance for, at medarbejderne bliver på arbejdspladsen, hvis der er forståelse for, at pause, barsel eller nedsat tid er en naturlig del af arbejdslivet – og ikke huller.

Du kan læse artiklen i sin helhed i God Arbejdslyst Indeks 2018 fra Videncenter for God Arbejdslyst her

 Kilde: Krifa