LEDELSE // POV BUSINESS – 25% af simple SMS-beskeder og op mod halvdelen af mails med et vanskeligt indhold bliver misforstået. Misforståelser vokser, når vi skriver mere og ses bag skærme, end vi når mødes personligt og taler sammen. Den digitale verden er bare anderledes end al anden kommunikation, du er vokset op med. Læs Søren Jensens råd til, hvordan man som leder bedst tackler det.

 POV Business/Ledelse

Skrevet af Søren Jensen, Ledelsescoach & Skribent, Jensen 3460

Den digitale kommunikation udvikler sig så hurtigt, at vi dårligt får talt om, hvad det fører med sig.

Forsker i kulturhistorie, sprog og filosofi, Marie Møller Kristensen, beskriver i sin bog SKRIFT – fra billeder til bits bl.a. hvordan teknologien trækker os i retning af kortere og hurtigere skrevne tekster og læsning via sms, e-mail og på sociale medier. Hun fortæller også, hvorfor dette er en udfordring i forhold til indlæring, da det sanselige og kropslige hjælper vores indlæring og koncentration og påvirker vores læseoplevelse og skrivning.

Spilder tid på højeste ledelsesniveauer

Forskning har også vist:

Meget konkret har en rådgiver lavet en lille uvidenskabelig test, der viser, at hvis en leder skriver 56 mails på en dag, bliver 44% misforstået. Det svarer til 25 misforståede mails. Lyder det ikke ret skræmmende?

Hvad er der i spil for dig som leder – hver dag?

Konsulenthuset McKinsey har i 2019 opgjort, at administrative medarbejdere i Danmark i gennemsnit bruger 25 pct. af deres arbejdstid på at håndtere e-mails. Internationale undersøgelser har tidligere vist det samme omfang.

Det betyder, at vi i gennemsnit tjekker vores indbakke 72 gange på en dag, omkring 9 gange i timen eller ca. hvert 6. minut. 66 pct. af alle e-mails bliver sendt fra mobile enheder.

Er det i grunden ikke skræmmende, hvad det kan betyde for vores samarbejde og arbejdsplads, når vi samtidig mødes sjældnere og sjældnere personligt?

Prøv en stund at tænke over, hvad der er på spil i din organisation hver eneste dag for dig som leder. Med så store mængder digitale beskeder, der afsendes – og ofte hurtigt fra mobile enheder – og hvor risikoen for misforståelser er ganske høj. Er det noget, I taler om på din arbejdsplads?

Nogle føler sig stødt, andre gør noget forkert, atter andre gør bare ikke det, der var intentionen. Alt sammen på grund af vores nye digitale sprog og vaner.

Er det i grunden ikke skræmmende, hvad det kan betyde for vores samarbejde og arbejdsplads, når vi samtidig mødes sjældnere og sjældnere personligt?

Ganske ofte opløser misforståelserne sig jo ved en kort snak og et lille smil, sågar ved kaffemaskinen.

Det handler om mere end mails

Det er ikke kun mails, det handler om. På vores digitale arbejdspladser skriver vi alle sammen mere og mere i digitale systemer, og her er udfordringen præcis den samme. Som når en medarbejder på et plejehjem i en artikel på FOAs hjemmeside fortæller, at ledelsen opfordrer til, at der bliver skrevet digitale beskeder på tværs af vagtskifter – men at de ofte bliver misforstået:

”Man bliver ked af at få kritik. Beskederne bliver tit skrevet i hastværk på grund af tidspres, og vi har kun kort tid til overdragelsen til de andre hold”.

Det første du skal gøre….

Jeg er ikke i tvivl. Al kommunikation – i og omkring din rolle som leder – er bare anderledes i vores nye digitale verden. Det er om at klæde sig på til, hvordan du som leder tackler disse udfordringer. Både for dig selv personligt og i forhold til f.eks. at italesætte den gode kultur om mails og beskeder hos dine medarbejdere og på din arbejdsplads.

Et godt råd til din første og vigtigste indsats for at mestre det digitale sprog i din organisation er ganske simpelt:

Tal om det

HVEM ER LEDELSESCOACH SØREN JENSEN

Kilde: POINT of VIEW International