Hvad sker der med din virksomhed, hvis du får en tagsten i hovedet? Måske et lidt dramatisk spørgsmål, men også et klassisk spørgsmål, som mange ledere er blevet stillet gennem tiden.

Af Susanne Teglkamp, Ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co.

Hvad sker der, hvis efterfølgeren ikke er på plads?

Måske tænker du, at det ikke kan have så stor en betydning. Ingen er uundværlig og tingene kører jo videre, indtil man får fundet en ny til at træde ind i lederstillingen. Men vi har for nyligt set konsekvenserne af en manglende successor plan udstillet i fuld offentlighed. Da CEO Kåre Schultz fra medicinalvirksomheden Lundbeck meget overraskende annoncerede, at han ville forlade sit job til fordel for et nyt job som CEO i Teva – en israelsk medicinalvirksomhed, faldt Lundbeck aktien øjeblikkeligt med 13%.

Jeg betvivler ikke Kåre Schultzs dygtighed som leder, men hvis aktiemarkedet vurderer, at han er så vigtig for virksomheden, er det udtryk for manglende rettidig omhu, at bestyrelsen og for så vidt også Kåre Schultz selv tilsyneladende ikke har sørget for at samle et stærkt lederteam i stedet for så ensidigt at fokusere på en enkelt stjerne. Det gør virksomheden ufatteligt sårbar og kan altså også betyde, at virksomhedens værdi falder ret drastisk, når stjernen melder sin afgang.

Tidligere finansminister Mogens Lykketoft har kaldt aktiemarkedet og børsanalytikerne for ’Hysteriske kællinger’ fordi de reagerer så prompte på usikkerhed. Men det er lige præcis en vigtig pointe, at den usikkerhed opstår, fordi man (bestyrelsen og Kåre Schultz selv) ikke tilstrækkeligt klart har signaleret over for markedet, at der står et stærkt team bag og fordi man tilsyneladende ikke har en klar successor strategi.

”Ja – ja,” tænker du måske. ”Det er meget godt, men vi er altså en offentlig virksomhed eller mindre virksomhed, som ikke er børsnoteret, så helt så galt kommer det jo ikke til at gå hos os.” Men usikkerhed omkring fremtiden skaber utryghed og uhensigtsmæssige reaktioner, også selvom man ikke er en børsnoteret virksomhed.

Sørg for at have en efterfølger parat

I forsvaret er det en helt fast rutine, at man altid har udpeget en leder, der er klar til at rykke op i rækken, hvis chefen ovenover skulle få forfald. At man altid har udpeget en efterfølger skyldes, at det er så åbenlyst, at det kan have ret katastrofale konsekvenser, hvis en enhed står uden leder i et kritisk øjeblik. Bevares mennesker dør som regel ikke i almindelige virksomheder, hvis de står uden leder, men det kan have nok så alvorlige konsekvenser, som eksempelvis magtkampe, personaleflugt, usikkerhed om retningen, udskydelse af vigtige beslutninger.

Derfor kan jeg kun anbefale, at man har taget stilling til, hvad der skal ske, hvis en leder får forfald i en længere periode eller forlader virksomheden. Det kan være, at man har udpeget en efterfølger. Det kan også være tilstrækkeligt, at man på forhånd har udpeget en, der kan lidt mere end blot at holde stolen varm, indtil man har fundet en mere permanent afløser.

Hellere et stærkt team end én enkelt superstjerne

Udover at det kan være særdeles risikofyldt at satse ensidigt på en enkelte leder i spidsen for det hele, så viser en omfattende analyse også, at en virksomhed står langt stærkere med et stærkt lederteam. Jim Collins skrev for efterhånden en del år siden den ganske udemærkede bog ’Good to great’. Bogen bygger på en undersøgelse af, hvad der ligger til grund for virksomheder, som har lavet fantastiske resultater år efter år i flere årtier. Disse virksomheder var alle kendetegnede ved at have et stærkt lederteam – ikke ved at blive ledet af en enkelt superstjerne.

Om Susanne
Susanne Teglkamp er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har suppleret med flere lederuddannelser senest Executive Board Programme på INSEAD. Susanne Teglkamp fik Ildsjælsprisen 2012 af DJØFs Brancheforening Selvstændige. Læs mere her 

Kilde: Teglkamp & Co.