Godt lederskab er at kende sig selv og sine medarbejdere. Forrygende lederskab er at elske sig selv og sine medarbejdere. Ekstraordinært lederskab er at kende sit formål med at gøre en reel forskel for og med sine medarbejdere og omverden. Det kræver, at man som leder tør bringe hjertet i spil og bruge sig selv. Det lærer de hos Roxana Kia, ekspert i personligt lederskab og personlig formidling.

Trappen er udvendig, af stål og stejl. 46 trin i alt. Sveden pibler lystigt frem under cykelhjelm og regntøj. På afsatsen står Roxana Kia – executive coach med en helt særlig evne. Adressen er Skabelonloftet på Refshaleøen i Københavns Havn. Jeg modtages som en gæst.

– Det handler om at acceptere, at sveden leger kispus med din koncentration – men ikke lade den stjæle din opmærksomhed. Vi oplever alle, at en følelse, en tanke eller en kropsfornemmelse kan flytte vores fokus og dermed også vores nærvær, smiler Roxana, og fortsætter:Jeg får hurtigt den første forsmag på, hvad det er, Roxana Kia er optaget af. Hun bruger mig som eksempel, da hun møder mig:

– Alt det, der fylder i vores opmærksomhed, lægger et filter imellem os, og hvis ikke vi er bevidste om det, opnår vi ikke det autentiske nærvær, som er en forudsætning for god kontakt. Og som især ledere skal mestre for at få folk frivilligt med sig. Det vigtigste, en leder kan sætte i spil, er sit nærvær – og dermed sig selv.

– Løft blikket og armene, se ud, snus ind og få hele kroppen og hjerte i spil – ikke kun hovedet. Vælg dit humør, det smitter, siger Roxana Kia, mens hun selv gestikulerer med armene og bruger ansigtsmimik og et kast med hovedet til at understrege, hvad hun mener.

Roxana Kia har 25 års erfaring med at træne mennesker med vidt forskellig baggrund i at blive autentiske og kunne skabe troværdig og langtidsholdbar impact. Hun træner erhvervslivets topledere, kommunikatorer, artister og politikere både entil- en og på kurser.

Ifølge Roxana Kias hjemmeside er hun meget lidt konsulentagtig. Hendes tilgang er direkte, hands-on, humoristisk, udfordrende og oplevelsesbaseret. Og der bliver uden tvivl skubbet til folks grænser, når de går op på Roxana Kias scene.

– De øvelser, jeg bruger, åbner op for deltagernes personlige kvaliteter og unikke evner. Målet er, at de kommer hjem i sig selv og kan engagere, stimulere og inspirere deres omgivelser, forklarer Roxana Kia. Det handler om at finde sin oprigtige passion til at gøre en positiv forskel.

– Når en leder forlader scenen her og går hjem på sin egen scene, er det ikke sjældent, de får stående ovationer. De taler med et autentisk nærvær, der udspringer fra den indre klarhed om, hvad det er, der virkelig betyder noget – og det kan mærkes.

Du er selve budskabet 

Roxana Kia arbejder med mennesker, der skal performe på højt niveau og skabe resultater med andre mennesker. Det foregår på nøje udvalgte steder, der har noget særligt at byde på, men også i Skabelonloftet, hvor hun har lokaler i en industribygning, der tidligere husede landets største skibsværft B&W. I dag befolket af kreative virksomheder.

Kursisterne får en aha-oplevelse, allerede når de lander på matriklen og lader blikket glide op ad den høje og meget rå industribygning. En adresse en del af os nok ville betakke sig for at besøge i de mørke timer, fordi der er øde.

– De er uinspirerende. Desværre er de fleste ofte meget optaget af at få deres egen agenda igennem, eller de fokuserer på, hvad de skal sige fremfor at give tilhørerne viden, håb, glæde eller energi. Det handler om at skifte fokus fra, hvad man skal sige, til den effekt, man ønsker at opnå. Hvad skal tilhørerne huske?– De usædvanlige rammer er bevidst valgt. De er nemlig med til at åbne op for ledernes nysgerrighed på sig selv. Et af mine vigtigste budskaber er, at vi selv er vores budskab, når vi kommunikerer. Lidt firkantet sagt handler effektfuld kommunikation mest om dig og din energi og ikke særlig meget om det, du siger, fastslår Roxana Kia. Hun mener, at der bliver holdt rigtig mange kedsommelige og overflødige møder og oplæg, hvor nærvær og hjertevarme er fraværende.

– Data og informationer er naturligvis vigtige, men de kan ofte sendes via mail eller som handouts (skriftligt supplerende materiale). Og det behøver ikke at fylde en hel præsentation eller et helt møde, hvor det i virkeligheden handler om at rykke individer og grupper enten mentalt, følelsesmæssig eller i handling. Det er derfor, lederen skal stille sig op på en mental ølkasse og fortælle, så folk ikke bare forstår, men også har lyst til at forstå og blive grebet af budskabet.

– De fleste mennesker har en længsel i sig om, at de gerne vil gøre en forskel og et ønske om at være ægte og tro mod sig selv og få paraderne ned. Derfor arbejder jeg meget med at få gruppen til at hjælpe hinandens udvikling frem. Det opbygger tillid, som fungerer som lim i relationer. Bedre teambuilding fås ikke. Det har jeg erfaret igen og igen i de lederteams, jeg har arbejdet med.

3 gode råd

De mange års arbejde med mundtlig kommunikation og personligt lederskab har vist Roxana Kia, at der er tre ting, der altid – og uden undtagelse virker, og som vi alle kan benytte os af:

  1. Mærk modtageren
    Det vil sige, du skal være oprigtig interesseret i at give ham eller hende noget, som har værdi for dem.
  2. Lad dem mærke dig
    Det vil sige, at du skal have noget oprigtigt på hjerte. Uanset, om det er et knastørt budget eller en personlig historie, så find ind til det, der betyder noget for dig i situationen, så de kan relatere til det.
  3. Skab noget sammen
    Det vil sige, du skal være personlig, så du skaber et fælles rum for, at I er sammen om det, som I skal skabe.

Om Roxana

  • Tidligere professionel skuespillerinde og teaterinstruktør.
  • 25 års international erfaring i udviklings- og transformationsprocesser.
  • Performance-træner af ledere, politikere, formidlere og sceneartister.
  • Underviser bl.a. ved CBS Executive (Copenhagen Business School), hvor hun coacher topledere og spirende management talenter i personligt lederskab og kommunikation.
  • Keynote speaker og underviser ved konferencer, medarbejderarrangementer og virksomhedsseminarer.

Kilde: www.roxanakia.com/da/


Kilde: Videncenter for Arbejdsmiljø