DI’s Digitaliseringspanel foreslår, at private og offentlige parter går sammen om at skabe et fælles initiativ, som samler iværksættere, studerende og det etablerede erhvervsliv om at skabe fremtidens digitale løsninger.

Af Lotte Malene Ruby 

Marianne Dahl Steensen, formand for DI’s digitaliseringspanel og direktør i Microsoft Danmark ApS tror på, at Danmark med den rette indsats kan blive hele verdens digitale 

Der foregår en global kamp mellem verdens lande om en topplacering i den digitale udvikling og de investeringer, som følger med. Dansk Industri (DI) foreslår nu regeringen at investere i en Digital Hub, som samler iværksættere, studerende og det etablerede erhvervsliv om at skabe fremtidens digitale løsninger.

– Vi ved, at fremtidens investeringer vil gå til de lande, som kommer først med nye digitale løsninger. Danmark har indtil nu klaret sig godt i det digitale kapløb – men det er langt fra givet, at det vil vare ved, siger Karsten Dybvad, adm. direktør i Dansk Industri (DI).

Allerede nu mangler danske virksomheder nemlig IT-specialister, påpeger han.

– Vi opfordrer til, at regeringen lancerer en national handlingsplan, som sikrer, at vores uddannelse og kompetenceudvikling på it-området er i top lige fra børnehaveklassen til allersidste arbejdsdag. Men vi skal også blive dygtigere til at tiltrække internationale it-talenter – og det skal handlingsplanen også tage højde for, mener Karsten Dybvad.

Skab en ’Digital Hub’

Helt konkret foreslår DI’s Digitaliseringspanel, at private og offentlige parter går sammen om at skabe et fælles initiativ under titlen Digital Hub DK.

– Den digitale hub skal danne en unik ramme, hvor op mod 1.000 it-specialister og studerende fra ind- og udland kan arbejde, udvikle, lave modeller og prototyper sammen med danske virksomheder i 3-6 måneder, hvorefter et nyt kuld tager over, forklarer Marianne Dahl Steensen, som er formand for digitaliseringspanelet og direktør i Microsoft Danmark ApS.

Udover at udvikle konkrete bud på nye it-løsninger skal det miljø, der opstår omkring Digital Hub DK, også medvirke til, at dygtige udenlandske programmører vil tænke på Danmark som et af de mest spændende steder at arbejde i Europa. Mange unge talenter er nemlig netop tiltrukket af kreative miljøer, hvor der er mulighed for at arbejde på tværs og få inspiration, og det skal ifølge planen opstå, når talenter fra hele verden arbejder sammen i hubben.

Flere forslag på vej

DI’s Digitaliseringspanel tror på, at Danmark med den rette indsats kan blive hele verdens digitale testcenter. Men det kræver øjeblikkelig handling. Ifølge regeringens egne prognoser risikerer Danmark pt. at mangle op mod 19.000 it-specialister i 2030.

– Vi håber, at vores forslag vil blive grebet af regeringen, der har bebudet en digital vækstplan i foråret 2017. Lad os sørge for, at det bliver en ambitiøs plan med konkrete initiativer, der kan gøre Danmark til et digitalt fyrtårn, som resten af verden navigerer efter, udtaler Karsten Dybvad.

DI’s Digitaliseringspanel arbejder på flere nye forslag til, hvordan Danmarks digitale udvikling får den fornødne saltvandsindsprøjtning.

Fakta om Digital Hub DK:

Arbejdsplads for op mod 1.000 it-specialister og studerende i forløb af 3-6 måneder.
Ramme om udadvendte aktiviteter såsom workshops, foredrag og netværksevents.
Formålet er nyudvikling, vidensspredning og kobling af mennesker med unik viden.

Kilde Dansk Industri