Fokus på mentalt nærvær har fået en opblomstring under corona-krisen. Og med god grund. Ifølge en DI-undersøgelse er mere end 850.000 medarbejdere på det private arbejdsmarked påvirket af krisen. Usikkerheden i krisens kølvand kræver nærvær og inklusion fra chefens side.

Skrevet af Pernille Erichsen, chef for DI Ledelse og Virksomhedsudvikling

HAR DU OGSÅ PRØVET at sidde til et møde, hvor de andre mødedeltagere kigger distræte på deres mobil, ud af vinduet eller åbenlyst har forladt rummet mentalt. Så ved du, hvor frustrerende og utilfredsstillende det kan være. Det sætter sig i din arbejdsglæde og mindsker lysten til at arbejde sammen som hold. Hvorfor gå den ekstra mil for nogle, der virker helt ligeglade?

Problemet er velkendt. Løsningen skal blandt andet findes hos cheferne, der skal være med til at skabe et arbejdsmiljø, hvor medarbejderne er aktive, nærværende og føler sig hørt.

Sådan styrker lederen den mentale sundhed

En DI-undersøgelse har vist, at mere end 850.000 privatansatte er påvirket af corona-krisen, og for mere end en halv million ansatte blev hjemmearbejde i marts måned 2020 hverdag. Som følge af den voldsomme ændring i arbejdslivet blev det nødvendigt at opretholde kontakten mellem chef og ansatte via telefon og virtuelle møder.

En så brat forandring kræver, at chefen for alvor når ud over skærmkanten til hver enkelt ansat på en troværdig måde. Og det er naturligt at føre de nye vaner med videre til en hverdag, hvor vi igen kan mødes fysisk.

Som leder har man et særligt ansvar for at fokusere på mental sundhed. Det påvirker de ansatte positivt at have en nærværende chef, og det er et element i, at alle oplever sig inkluderet. Og omvendt har det en negativ påvirkning at have medarbejdere, der ikke er mentalt tilstede.

Mental sundhed lyder måske lidt lovlig følsomt, men det handler om en opmærksomhed på helt simple ting i hverdagen som eksempelvis:

  • en bevidsthed om, hvordan du er tilstede i et rum eller mødelokale,
  • at minde sig selv om at fokusere på den opgave, der ligger lige foran dig,
  • at holde øjenkontakt, når du mødes fysisk eller sidder foran skærmen til videomøder og
  • at give en tydelig respons tilbage i en samtale.

Skab en tryg ramme i usikre tider

Ud over tvungen hjemmearbejde viser DI’s undersøgelse, at mange ansatte har oplevet en øget usikkerhed i deres job. Over 200.000 privatansatte har været hjemsendt, 41.000 har måttet acceptere en lønnedgang, og 38.000 privatansatte har mistet deres job. Det er alt sammen ting, der påvirker os i vores hverdag.

Når man som chef har fokus på nærvær og mental sundhed, skaber man trygge rammer for de ansatte, der kan hjælpe dem til at navigere under usikre og omskiftelige forhold. Det er ikke bare et modefænomen, men et helt naturligt krav til en moderne leder at være mentalt til stede og være opmærksom på både egen og andres mentale sundhed.

Og der er et stort potentiale i at arbejde med mental tilstedeværelse. Dels for din egen skyld, men ikke mindst for at skabe de bedste betingelser for, at alle medarbejdere oplever, at de bliver set og hørt i dagligdagen. I sidste ende vil fokus og nærvær, ansatte imellem, afspejle sig positivt på bundlinjen.

Kilde: A4 Arbejdsliv