Regeringen tager et stort ansvar i disse corona-tider. Og det er rigtig flot! Men måske er det også nu, de store skal tage ansvar for at hjælpe de små?

Af Mads Thimmer, CEO & co-founder, Innovation Lab

Tak for pakken med hjælp til de små selvstændige, kære regering. Det er trods alt alle de mindste selvstændige, der umiddelbart rammes hårdest af Coronaen – restauranter, caféer, frisører, og også den kreative branche af enkeltmandsvirksomheder, grafikere, foredragsholdere, PR-folk og SoMe-specalister.

Men hvad med at “de store” også gav en hånd? De kunne nemt hjælpe og gøre en forskel, så fødekæden af små selvstændige ikke forsvinder.

De store kunne uden videre:

  • Betale deres regninger! Løbende måned + 60/90 dage som betalingsbetingelser er en hån mod al anstændighed, især nu. Flere måneder om at flytte et (ofte beskedent) beløb? Se så at få betalt din regning NU, så din mikro-leverandør kan få til sin egen løn.
  • Købe nu! Uanset om du skal have lavet en video af sommerfesten, have forplejning til bestyrelsesmødet eller have faciliteret en strategisession, så kan du fint booke det nu. Du skal nok møde en god pris og en utrolig velvilje. Men husk lige at betalingen ikke skal strande hos Procurement-afdelingen…
  • Se op fra vanekøbene! Dine usual suspects skal nok klare det. De er sikkert på din egen størrelse og har sikret sig på en måde, som de små ikke kan. Så prøv et lille bureau, en ny facilitator eller den nyåbnede restaurant, som helt sikkert bringer ud overalt. Hyr en skuespiller i stedet for den sædvanlige fremtidsforsker. Gør noget andet, som kommer en af de små trængte til gode. Du vil aldrig glemme indsatsen.
  • Forkæl dine ansatte! Du har hørt om Google’s frisørsalon og Pixar’s gourmet-restauranter. Nu har du selv chancen – lav en god deal og hiv frisører, mekanikere og dygtige kokke ud i din virksomhed til at forkæle medarbejderne som en “velkommen tilbage fra karantæne”-fryns. Du får mere for pengene end nogensinde før. Men husk lige at betale nu, ikke?
  • Undgå negative renter! Meget få har ondt af dine beklagelser over den negative indlånsrente. Så mens du venter på, at aktierne kommer i bund, så brug din sunde fornuft og forhandl dig til super priser på ydelser fra små selvstændige – ydelser, du alligevel ved, du kommer til at bruge, men som du kan redde jobs, virksomheder og familier ved at omsætte fra negativ indlånsstraf til positiv forhåndsindkøb. Alle vil garanteret lave aftaler om senere leverancer og huske dig for det! Igen, husk at regningen ikke skal syltes…

Det er altsammen overkommeligt og endda fornuftigt uden at være envejs-godgørende. Tænk, at det kan være så let – at man ved at hjælpe sig selv kan hjælpe de mest trængende. Samtidig får du lidt substans ind bag den pyntende SDG-nål, som jo altså forpligter lidt mere at pryde sig med end en fuld Trivial Pursuit-skive.

Kilde Innovation Lab