Tiden er forbi! Opgøret med pendul-ledere i hvide skjorter, der ved alt.

Skrevet af Maria Lund-Søltoft, Lab Agent, Pratical Transformation by Innovation Lab

Bæredygtig ledelse 2022… Vi kæmper med et overophedet jobmarked, hvor både rekruttering og fastholdelse er sværere end et Whack The Mole-spil i Tivoli (spillet, hvor du skal ramme en figur, der popper op, hurtigt og hårdt med en kølle. Ikke en anbefalet ansættelsesprocedure i øvrigt!).

Det kræver bl.a. et opgør med med pendul-lederne, der KPI- & målmanisk styrter fra den ene beslutning til den næste og ruller rundt i fagområder, som de slet ikke ved noget/nok om. Fordi de skal vise h-a-n-d-l-e-k-r-a-f-t!

Det starter ét sted: Acceptér, at du ikke ved alt. En leder forventes at være et slags menneske i 2022.

Forlængelsen af dette pres på de manglende ressourcer bliver, at lønningerne kommer op i svimlende niveauer, så virksomhederne om 6-12 mdr. kommer til at skulle foretage andre justeringer, økonomisk og strategisk, for at kunne håndtere det omkostningsmæssigt. Disse konsekvenser vil ramme ansatte, markedet, kunder, brugere, ejere og aktionærer i de kommende år.

Slutteligt – og måske vigtigst – koster det også på virksomhedskulturen.

Desperationen for flere personer ombord i en virksomhed tillader måske mange kompromisser – indenfor kompetencer, viden og ikke mindst personlighed. Vi skipper mavefornemmelsen, rådgivningen fra de, der ved noget om rekruttering, og sund fornuft for at få svaret telefonerne, bestilt reservedelene, tappet blodet. Kulturspænd, lønskævhed og kompetencegab bliver nogle af de udfordringer, som virksomhedsledelserne vil stå med! Hvordan bliver du klar?

Brænd håndbogen! 2001-ledelse er udgået

Derfor er det vigtigere end nogensinde før, at vi som ledere får trænet organisationer til at absorbere forandringer løbende og tilpasse sig en ny virkelighed. Det kræver hverken store tunge Gantt-kort eller klassisk “Oppefra og ned-ledelse” fra ledelseshåndbogen.

Spørgsmålet er, hvordan vi skaber fremtidens ledelse. Her er tre vigtige elementer:

  • Gennemsigtighed – Vær modig! Del ud af dine udfordringer nedad, udad og måske helt ud af organisationen.
  • Anciennitet, lange uddannelser og hvide skjorter er ikke alene kompetencegivende! Prøv det uprøvede.
  • Gør op med pendulet! Konstante retningsskift skaber handlingslammelse og resignation.

Hvis du tør tage opgøret med en eller flere af disse elementer, så er du på vej til at skabe en virksomhedskultur, som godt kan tiltrække og fastholde mennesker, fordi fremtiden handler om at give plads, forstå at ledelse kommer nedefra, og forandringer er en præmis i verdensordenen.

Så er du nu nået til den konklusion, at du måske ikke ved alt, så er der masser af hjælp at hente. Brug din handlekraft og ræk ud! Sammen kan vi træne og lære, hvad du behøver for at forblive relevant.

Kilde: Innovationlab