Medarbejdere, der arbejder i fritiden, risikerer at trives dårligere, viser nyt studie. Hvis du tjekker mails lørdag aften eller tager arbejdstelefonen, når du sidder med familien rundt om middagsbordet, kan det være, at du skal tænke dig om en ekstra gang. Et nyt studie fra University of Schwitzerland og University of South Florida peger nemlig på, at der er en risiko for, at man bliver mere udmattet og får ringere trivsel, hvis man blander arbejde og privatliv.

Af Ida Marie Winge, Videncenter for Arbejdsmiljø

Ifølge studiet var medarbejdere, der ikke tydeligt adskilte arbejdsliv og privatliv mindre tilbøjelige til at deltage i aktiviteter, der kunne hjælpe dem med at slappe af, som for eksempel sport eller andre hobbyer. Det gjorde, at de var mere udmattede og havde ringere trivsel.

Arbejdsmailen forstyrrer i fritiden

I studiet deltog 1916 ansatte fra forskellige sektorer i tysktalende lande. Deltagerne svarede på spørgsmål om, hvordan de håndterede adskillelsen af privatliv og arbejdsliv – for eksempel hvor ofte de tog arbejdet med hjem, og hvor ofte de arbejdede i weekender eller tænkte på arbejde, når de havde fri. Deltagerne svarede også på, om de tog sig tid til at slappe af efter arbejde og deltog i sport eller andre hobbyer – og hvor meget de gjorde ud af at sørge for, at deres arbejdsliv ikke forstyrrede deres privatliv.

Ifølge Einar Baldursson, lektor i arbejdspsykologi ved Aalborg Universitet, viser mange studier, at det kan være problematisk, at arbejdet flyder ind i fritiden.

– Det, der uundgåeligt sker, når grænserne mellem arbejdsliv og fritid udviskes, er, at man forstyrres oftere. I dag har mange for eksempel installeret deres arbejdsmail på arbejdstelefonen. Når den bipper, bliver vi forstyrret – og forskningen viser, at mange forstyrrelser giver en øget følelse af psykisk træthed, siger han.

Forstyrrelserne kan blandt andet betyde, at man bliver mere glemsom og har sværere ved at lære.

Kilde: Videncenter for Arbejdsmiljø