Når man spørger nye ledere, hvad der er det sværeste, så peger de blandt andet på det at vinke farvel til de kollegiale relationer, kridte sin egen bane som leder op og det, at alt hvad de gør, ikke gør og siger bliver fortolket. Læs om de seks ting, som fylder særligt meget, når man bliver leder.

Af Pernille Bekke, Lederweb

“Jeg gik fra at være kollega med en masse mennesker, som jeg kendte godt og havde tætte relationer til, at være den sidste, som fik tingene at vide”. Sådan beskriver en direktør, hvordan det føltes da han blev leder.

Selvom du har forberedt sig, og føler dig klar til at blive leder, så kommer det alligevel bag på mange ledere, hvad der fylder og udfordrer dem, som ledere. Ledere peger især på, at disse syv ting har været svære: 

1. Du skal træde i karakter

Du er leder – måske for medarbejdere, der før var dine kollegaer. Selvom du føler dig, som den du altid har været, så ser andre dig nu som en autoritet. Du har fået en magt, som du forventes at udøve.

2. Du skal have følgeskab

Du er kun leder, hvis der er nogen, der gider følge dig. Det er ligegyldigt, om du skal få 2.000 ansatte til at blive mere effektive, eller du vil have dine tre kolleger på kontoret til at spare på printerpapiret. Princippet er det samme. Blot fordi du har titel af leder, betyder det ikke, at medarbejderne per automatik vil følge dig.

3. Du skal vælge dine ord med omhu

Du kommunikerer hele tiden. Også når du tror, du ikke gør det. Det betyder meget for dine medarbejdere, hvad du siger, hvordan du siger det og din holdning, når du siger det. Det er svært at vælge de rette ord og være bevidst om sit kropssprog og de signaler, du måske helt ubevidst sender.

4. Du skal vinke farvel til kolleger

Mange nye ledere synes det er svært at gå fra et fællesskab med kollegerne til at stå alene som leder. Der er især svært, hvis du bliver leder for dine tidligere kollegaer. Før brokkede I jer måske til hinanden. Nu brokker kollegaerne sig stadig til hinanden – men bag din ryg.

At være leder kan også nogle gange føles ensomt. Især når man ikke kan dele bekymringer og de upopulære beslutninger, man må træffe på egen hånd.

5. Du skal kunne sige nej og prioritere

For mange ledere er det en kæphest, at døren altid står åben, og at intet problem er for stort eller småt. ”Bare kom til mig.” Og den indstilling er sund, hvis du vil være en lyttende og åben leder. Men du kan også være for meget til rådighed.

6. Du skal stå fast

Ledelse er en kontaktsport, der uundgåeligt giver nogle knubs. Du skal turde stille dig frem, tage ansvar, gribe ind i konflikter og møde modstand. Du skal kunne tåle ikke altid at være populær eller have personlige venner på jobbet.

Karriereunivers til ledere
Væksthus for Ledelses Karriereunivers finder du værktøjer og viden om de discipliner, udfordringer, evner og emner, der får ledere til at lykkes og blomstre på hvert ledelsesniveau. Universet afspejler de fire niveauer af ledelse i den offentlige sektor:

  • Leder: Her får du ledelsesansvar første gang
  • Chef: Her er dine medarbejdere også ledere
  • Strategisk chef: Her er du tæt på toppen og den politiske arena
  • Direktør: Her er du den øverste leder – og stort set alt er politisk

På hvert niveau finder du artikler, quizzer og videoer. De er nøje udvalgt for at gennemgå og give eksempler på dels de kompetencer, du skal mestre, dels de udfordringer og overraskelser, der venter. Du finder Karriereuniverset her

Kilde Lederweb